Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Οι κινήσεις Trump και η συνταγή Kierkegaard



Άρθρο στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (φ.1543/20.4.17)

Όλα δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Trump έχει πλέον πλήρη συνείδηση του μείζονος προβλήματος που του κληροδότησε ο ανεκδιήγητος νεοταξικός προκάτοχός του. Κάτι θα είχε υποψιασθεί, αφού έφθασε να αποκαλέσει την αντίπαλό του βλάκα (stupid), και μάλιστα σε debate. Αλλά μάλλον δεν είχε σχηματίσει την εικόνα που είχε σοφά διαβλέψει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος : «Θα σας κάνουν τα μυαλά κιμά».
Από πλευράς του ταπεινού υπογράφοντος, η επισήμανση ήταν σαφής ήδη από τις παραμονές του επιβατηρίου λόγου του νέου πλανητάρχη. Στο άρθρο «Η ώρα της αλήθειας για τα θύματα των “crooked media”» (Φωνή της Κορινθίας φ.1530/19.1.17) επισήμαινα ότι «η ενορχηστρωμένη προπαγάνδα, επιμελώς, έχει εγκαθιδρύσει διεστραμμένη εικόνα», τόσο «για την προσωπικότητά του» όσο και «τις πολιτικές του προθέσεις και προτεραιότητες». Υπογράμμιζα και ότι «ο νέος πλανητάρχης είχε και έχει ανοικτό μέτωπο προς τα “ανέντιμα μέσα μαζικής ενημέρωσης”».
Τρεις μήνες μετά, φαίνεται ότι αυτή η ώρα της αλήθειας είναι ακόμη ένας άπιαστος στόχος, για τους περισσότερους. Η εικόνα που υπάρχει, είναι ότι ο Trump οδεύει από αποτυχία σε αποτυχία, και από διάψευση προσδοκιών σε επανάληψη παλαιών πλανηταρχικών πρακτικών. Είναι, όμως, έτσι ; Ή, μήπως, τα φαινόμενα απατούν ; Μήπως δηλαδή έχουμε πάλι διεστραμμένη εικόνα ;
Κατ’ αρχήν, αν υπάρχει αντίρρηση ως προς το «πάλι», ας σκεφθούμε απλώς αυτούς που στοιχημάτιζαν την τελευταία ημέρα της ψηφοφορίας 5:1 εναντίον του Trump. Αν δεν είναι αυτό διεστραμμένη εικόνα, τότε τι είναι διεστραμμένη εικόνα ;
Μαζί, ειδικά για τη χώρα μας, ας σκεφθούμε τι ακριβώς σημαίνει το απίστευτο φαινόμενο να μην υπάρχει ούτε ένα μέσο «ενημέρωσης» και ούτε ένας αρθρογράφος ευνοϊκά διακείμενος στον νέο πλανητάρχη. Κι αν αυτό χαρακτηρισθεί σύμπτωση ή δικαίωμά τους, πώς να χαρακτηρισθεί η ωμή αδιαφορία για την αλήθεια ;
Χαρακτηριστική περίπτωση τα περί το διαβόητο Obamacare. Θεωρείται ένας θεσμός που έδωσε την δυνατότητα σε οικονομικά αδύνατους να έχουν περίθαλψη. Και πράγματι έτσι είναι, γι’ αυτό και είχε πάρει πολλές ρεπουμπλικανικές ψήφους εξ αρχής. Η ωμή «Δημοκρατική» προπαγάνδα αρχίζει αμέσως παρακάτω.
Πρώτον, ουδόλως ενδιαφέρει την «ενημέρωση» η δημόσια επισήμανση περί καταστροφής (disaster). Ολόκληρος πλανητάρχης επισημαίνει «κατάρρευση» του συστήματος, και ουδείς ενδιαφέρεται.
Δεύτερον, ουδόλως ενδιαφέρει την «ενημέρωση» ότι ο Trump ουδέποτε μίλησε για κατάργηση του συστήματος υγείας. Μίλησε μόνον για αντικατάσταση (replace), με καλύτερο και φθηνότερο σύστημα.
Και, τρίτον, ουδόλως ενδιαφέρει την «ενημέρωση» ότι το σχετικό νομοσχέδιο που αποσύρθηκε δ-ε-ν αφορούσε κατάργηση του συστήματος υγείας.
Προφανώς, έχει επανέλθει το γνωστό «αν τα γεγονότα δεν συμφωνούν με αυτά που λέμε, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα». Όμως, όχι πλέον ως ανέκδοτο …
Κάπως έτσι, προέκυψε «βαριά ήττα» στο Κογκρέσο, αλλά και παρέμεινε στα αζήτητα η ερώτηση που θα συγκινούσε τόσους και τόσους πελάτες των Μ.Μ.«Ε». : πώς θα είναι καλύτερο, αφού θα είναι φθηνότερο ; Στο ίδιο κλίμα, στη χώρα μας ειδικά, ουδείς γνωρίζει τι είναι ακριβώς το Obamacare, όπως και το ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχει με τα γνωστά ευρωπαϊκά συστήματα και το Ε.Σ.Υ.
Κάποιος που χρειάζεται κάτι πιο χειροπιαστό, ας αξιολογήσει τα της επίσκεψης Merkel στον Λευκό Οίκο. Προβλήθηκε – ευρέως και με έμφαση – η ψυχρή σκηνή δίπλα στο τζάκι. Και ουδόλως προβλήθηκε η θεαματική χειραψία των δύο ηγετών, στο τέλος της συνέντευξης τύπου. Λεπτομέρεια, βεβαίως, το ότι η κοινή συνέντευξη επεσφράγιζε την πλήρη συμφωνία τους …
Εν τέλει, κάποιος που δυσκολεύεται ακόμη με τους 59 πυραύλους Τόμαχωκ που «έπληξαν» τη Συρία, ας αξιολογήσει την θέση του Δανού υπαρξιστή φιλόσοφου Soren Kierkegaard (1813-1855) : «Μπορεί κανείς να παραπλανήσει έναν άνθρωπο ως προς την αλήθεια και μπορεί κανείς να παραπλανήσει έναν άνθρωπο οδηγώντας τον προς την αλήθεια. Γιατί πράγματι όταν ένα άτομο διακατέχεται από ψευδαισθήσεις, μόνο εάν το παραπλανήσεις μπορείς να το κάνεις να δει την αλήθεια.»

Κόρινθος 18 Απριλίου 2017

Κώστας Τζαναβάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου